ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ | Μετακομίζουμε ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Μετακόμιση Ηλιούπολη

Η Μεταφορική Χριστόφορος αναλαμβάνει την μετακόμιση σας καθώς και την αποθήκευση – συσκευασία του σπιτιού σας ή του εταιρικού σας χώρου άμεσα, γρήγορα και οικονομικά.

Μετακόμιση στην Ηλιούπολη
Τοποθετούμε τις οικοσκευές στο φορτηγό συσκευασμένες με τα κατάλληλα υλικά για να αποφευχθούν πιθανές φθορές.
Μεταφορές Μετακομίσεις Χριστόφορος
www.metakomiseis-xristoforos.gr
2130445236 6955660938

Μεταφορές Μετακομίσεις Χριστόφορος Ηλιούπολη.

 

Μετακόμιση στην Ηλιούπολη

 

Η Ηλιούπολη είναι περιοχή του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας στις νοτιοδυτικές παρυφές του Υμηττού, με υψόμετρο 210 μέτρων. Αποτελεί Δήμο της Περιφέρειας Αττικής και μέρος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας.

Έχει έκταση περίπου 12.700 στρέμματα, από τα οποία τα 5.700 είναι δάση και τα 7.000 είναι έκταση που καλύπτει ο οικισμός (πλατείες, δρόμοι, κατοικίες κ.λ.π.). Το μέσο υψόμετρο της περιοχής είναι 150μ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 78.153 κατοίκους και είναι ο 28ος μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος της χώρας.

 

Ηλιούπολη

Οδός κοντά στο Άλσος Ηλιούπολης

Τοποθεσία στον χάρτη

Τοποθεσία στον χάρτη
Ηλιούπολη Αττικής
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Ηλιούπολης
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Βασίλειος Βαλασόπουλος
Πληθυσμός 78 153[1]
Τηλ. κωδ. 210
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

 

Περιοχή

Η περιοχή χαρακτηριζόταν έως και πρόσφατα από χαμηλές κατοικίες, καθώς η ύπαρξη του Αεροδρομίου του Ελληνικού σε σχετικά μικρή απόσταση απαγόρευε τη δόμηση πάνω από δύο ορόφους. Με τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε, κι έτσι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης από αρκετό πράσινο, καλή ρυμοτομία όσον αφορά το κεντρικό και ανατολικό της τμήμα.

Συνοικίες

Οι συνοικίες της Ηλιούπολης είναι οι εξής:

 1. Αγία Μαρίνα
 2. Αγία Μαύρα
 3. Αγία Παρασκευή
 4. Άγιος Κωνσταντίνος – Κανάρια(Κανάρη)
 5. Άνω Ηλιούπολη
 6. Αστυνομικά – Πανόραμα
 7. Κάτω Ηλιούπολη
 8. Κέντρο
 9. Νησάκι
 10. Τυπογραφικά
 11. Χαλικάκι

Ιστορία

Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Δήμος Ευωνύμου. Ο Δήμος πήρε το όνομα του από τον Ευώνυμο -γιό του Ουρανού και της Γαίας- και αποτελούσε έναν από τους εκατό Δήμους της αρχαίας Αθήνας που περιλάμβανε ολόκληρη την σημερινή Αττική, εκτός της Μεγαρίδας. Αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη Μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και άλλου, νεώτερου, του 4ου π.χ. αιώνα, στην πλατεία Νικηταρά, όπου εντοπίστηκαν επιτύμβιοι λήκυθοι, πιθάρια, λίθινες πλάκες, αρχαϊκά και παλαιοχριστιανικά λείψανα. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμη, χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, βέλη, βλήματα και αγγεία, απόδειξη του γεγονότος ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο στο Χρεμωνίδειο πόλεμο μεταξύ Μακεδόνων, Πτολεμαίων και Σελευκιδών. Στους χάρτες που υπάρχουν στον Δήμο απεικονίζονται πάρα πολλοί τύμβοι.

Με την πάροδο των αιώνων, η περιοχή ακολουθεί την πορεία της πόλεως των Αθηνών. Παρακμάζει προοδευτικά, ερημώνει, γίνεται έρμαιο ληστρικών και βαρβαρικών επιδρομών, και οι κατακτητές διαδέχονται ο ένας τον άλλο: Βυζαντινοί, Φράγκοι, Καταλανοί, Βενετσιάνοι, Τούρκοι. Αφέντης της ευρύτερης περιοχής στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ο Καρρά Αλή, ο οποίος άφησε το στίγμα του ονοματίζοντας το μέρος, που αποτελούσε τσιφλίκι του. Το 1830 οι μέχρι τότε Τούρκοι ιδιοκτήτες του, πούλησαν το «τσιφλίκι Καρά» στον Νικόλαο Καπετανάκη και τον Γαετάνο Μοράλια. Στα χοτζέτια με αριθμούς 315.316,317 (συμβόλαια της αγοραπωλησίας, που σήμερα βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους) αναφέρεται ότι το «τσιφλίκι Καρά» επιπροσθέτως προς τα θέρετρα και τα χειμαδιά του, ήταν επιδεκτικό «4 ζευγαριών». Τα γεωγραφικά του όρια ήταν βορείως: Οι γαίες της Μονής Πετράκη, νοτίως: Το Τσιφλίκι Μουσταφά Μπέη μέχρι τη θέση Γύρισμα, δυτικά: Η παλιά λεωφόρος Βουλιαγμένης και ανατολικά: Το όρος Υμηττός με σύνορο τις γαιές των Κουρσαλάδων (σημερινό Κορωπί) στη μοιρασιά των οποίων (Εγγραφο του 1793-συλλογη Καμπούρογλου Β τόμος) αναφέρεται ως όμορο κτήμα. Από τότε το «τσιφλίκι (ή Κτήμα) Καρά» άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες (W.Bell, C.H.Bracebridge, Ι.Σωτηριάδης, Ι.Σκουζέ, Μ.Σκουφής). Το «τσιφλίκι Καρρά» αγοράστηκε το 1922 από τον Αλέξιο Νάστο έναντι 600.000 δραχμών που αντιατοιχουσαν σε 9.500 χρυσές λίρες περίπου. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, (προοδευτικός βουλευτής, ιδρυτής του Εργατικού Κέντρου Αθηνων και νομικός σύμβουλος της Ενώσεως Αποκαταστάσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος) σε υπόμνημά του στη Βουλή το 1920 για τα τσιφλίκια της Αττικής, υπολογίζει την έκταση του κτήματος σε 15.000 στρέμματα (Αρχείο πρωθυπουργού Βενιζέλου).

Οι πρώτοι που ζήτησαν να εγκατασταθούν εκεί ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1923. Το τωρινό όνομά του ο Δήμος το οφείλει στους πρώτους επιχειρηματίες ιδιώτες που δημιούργησαν αυτό το σύγχρονο προάστιο οι οποίοι ήταν Αιγυπτιώτες (Ελληνες εξ Αιγύπτου) και ειδικά στον Δρανδάκη (γόνο κρητικής οικογένειας από το Ρέθυμνο, που σπούδασε στην Ηλιούπολη του Καΐρου), ο οποίος με την εταιρία «Ελληνική Εταιρία Αστικών και Αγροτικών Συνοικισμών – Δρανδάκης Πάγκαλος και Σια» αγόρασε από τον Αλέξιο Νάστο 1.030 στρέμματα τα οποία και οικοπεδοποίησε, ενώ έδωσε στο καινούριο προάστιο το όνομα της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ηλιούπολης (Πι-Ρα το αιγυπτιακό της όνομα, πόλη του θεού Ρα, Θεού του ήλιου). Έτσι, το 1924, εκπονήθηκε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κτίστηκε σιγά-σιγά ο σύγχρονος οικισμός. Περιέργως όμως οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν ήταν κυρίως Λευκαδίτες. Αρχικά κατασκευάστηκαν κυρίως εξοχικές κατοικίες μεγαλοαστών με κήπους και ανεμόμυλους. Η περιοχή «Λόφος Γερμανού» ονομάστηκε από την οικία ενός Γερμανού που υπήρχε εκεί προπολεμικά.

Το 1927 αγοράστηκαν δύο λεωφορεία τα οποία άρχισαν δρομολόγια καθημερινά για την εξυπηρέτηση των απασχολουμένων με τα έργα, των κατοίκων και των επισκεπτών-αγοραστών οικοπέδων.

Με νομοθετικό διάταγμα στις 16 Οκτωβρίου 1928, η Ηλιούπολη, που απαριθμούσε περί τους 600 μόνιμους κατοίκους, έγινε κοινότητα, με πρώτο κοινοτάρχη το βιομήχανο Θεόδωρο Παλαμίδα. Μέχρι τότε αποτελούσε περιοχή του Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου). Γύρω στο 1930 η Ηλιούπολη οργανώθηκε καλύτερα ως κοινότητα και άρχισε να αναπτύσσεται. Τότε δεν υπερέβαινε τους 1400-1500 κατοίκους.

Οι δρόμοι μέχρι το 1945 δεν είχαν ονομασίες, όμως ο πρόεδρος Πάνος Κωνσταντινίδης, άλλαξε τα έως τότε δεδομένα, δίνοντας βυζαντινά και ιστορικά ονόματα στα «βραχοστράτια».

Ο ηλεκτροφωτισμός τα πρώτα χρόνια καλύφθηκε από ιδιωτική επιχείρηση. Τα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού έγιναν την Τρίτη, 5 Αυγούστου 1948. Την περίοδο εκείνη, δεν υπήρχε νερό στα σπίτια. Υπήρχαν όμως πολλά τρεχούμενα νερά, ρέματα (με σημαντικότερα τους 2-3 κλάδους του ρέματος της Πικροδάφνης), πηγές και μια δεξαμενή ψηλά στην πλαγιά του βουνού που τροφοδοτούσε τον πληθυσμό μέρα παρά μέρα. Επίσης υπήρχε και ένας νερόμυλος κοντά στη λεωφόρο Πρωτόπαππα.

Το 1964 η Ηλιούπολη έγινε δήμος, ενώ κατά την περίοδο της Δικτατορίας αποχαρακτηρίστηκε μεγάλη συνορεύουσα δασική έκταση που απετέλεσε τον οικισμό «Αστυνομικά», με καταφανή παραβίαση της τότε οικιστικής ανάπτυξης, γεγονός που επαναλήφθηκε αργότερα και σε άλλους νοτιότερους δήμους π.χ. ΓλυφάδαςΒάρης κ.λπ.

Περιβάλλον

Γεωμορφολογικά στοιχεία

Η περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή με ιδιαίτερα επικλινές έδαφος. Το μέσο υψόμετρο της περιοχής είναι 150μ.

Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στις ηπιότερες κλίσεις εδάφους φτάνοντας ουσιαστικά μέχρι τις βουνοπλαγιές του όρους Υμηττού. Εξαίρεση αποτελεί το ανατολικό τμήμα της περιοχής των Αστυνομικών που βρίσκεται σε κλίσεις 15% και άνω, οι οποίες είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Υδρολογικά στοιχεία – Επιφανειακά νερά – Υδάτινοι πόροι

Στην έκταση του Δήμου Ηλιούπολης δεν υπάρχουν εσωτερικά ύδατα (ποτάμια μόνιμης ροής ή λίμνες). Σημαντικός φυσικός πόρος της περιοχής είναι η νοτιοδυτική πλευρά του δάσους του Υμηττού που προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχή. Επίσης σημαντικοί φυσικοί πόροι της περιοχής είναι το Ρέμα Πικροδάφνης, ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα ρέματα του Λεκανοπεδίου, καθώς και το σπήλαιο μεγάλης φυσικής σημασίας που βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση των οδών Ειρήνης και Αμαλίας, το οποίο όμως πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

Το ρέμα της Πικροδάφνης, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και εκβάλλει στον κόλπο του Σαρωνικού. Χαρακτηρίστηκε ως «χώρος ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», με την απόφαση 9173/1642/1983 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Παλαιότερα, περί το 2000, η Νομαρχία Αθηνών ξεκίνησε εργασίες για την διευθέτηση της κοίτης του ρέματος με ανοιχτό πετρόχτιστο αγωγό. Το έργο διακόπηκε προσωρινά από το Σ.τ.Ε. μετά από προσφυγή των κατοίκων, διότι η διευθέτηση αυτού του είδους θα είχε ως συνέπεια την αλλοίωση του μικροκλίματος της περιοχής, την καταστροφή των καταφυγίων των σημαντικών πληθυσμών πουλιών και των 16 ειδών ορνιθοπανίδας, καθώς και την εξάλειψη των βατραχιών, χελωνών, σκαντζόχοιρων και άλλων μικρών ζώων που διαβιούν στο χώρο του ρέματος. Μετά από ένα χρόνο διαλύθηκε η εργολαβία. Ακόμα μέχρι σήμερα το έργο παραμένει μισό. Δηλαδή το μισό του συνολικού μήκους του ρέματος (περίπου 350μ.) είναι διευθετημένο με ανοιχτό αγωγό με επικάλυψη πέτρας και το υπόλοιπο χωρίς καμία επέμβαση ούτε καν για την προστασία των παριών του ρέματος.

Κλιματολογικά στοιχεία

Το κλίμα της περιοχής σε γενική εκτίμηση είναι θερμό-μεσογειακό (Αττικό), το οποίο χαρακτηρίζεται από το ξηρό και θερμό καλοκαίρι και από τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

Άνεμοι

Οι επικρατέστεροι άνεμοι στις περιοχές είναι οι βόρειοι, οι βορειοανατολικοί και οι νότιοι, και ακολουθούν οι νοτιοδυτικοί, οι βορειοδυτικοί, οι δυτικοί, και οι νοτιοανατολικοί. Η συχνότερη ένταση των επικρατούντων ανέμων είναι 2-5 Βeaufοrt. Άνεμοι μεγάλης εντάσεως δεν αποτελούν γνώρισμα της περιοχής μελέτης και σπάνια εμφανίζονται άνεμοι εντάσεως μεγαλύτερης των 6 Βeaufοrt (συχνότητα εμφάνισης 1%).

Θερμοκρασία

Ο θερμότερος μήνας στις περιοχές είναι ο Ιούλιος (28,6 °C) ενώ ο ψυχρότερος είναι ο Ιανουάριος (9,2 °C). Το μέσο ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι 19,4 °C. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στην περίοδο 1958-1993 είναι 32,9 °C, ενώ η μέση ελάχιστη είναι 5,4 °C. Σε απόλυτες τιμές η μέγιστη θερμοκρασία στην ίδια περίοδο σημειώθηκε τον μήνα Ιούλιο (48,0 °C), ενώ η ελάχιστη τον μήνα Ιανουάριο (-5,0 °C).

Βροχοπτώσεις και υγρασία

Το μέσο ετήσιο ύψος υετού ανέρχεται στα 365,2 mm. Ο ξηρότερος μήνας είναι ο Ιούλιος (5,0mm) και υγρότερος (βροχερότερος) ο Δεκέμβριος (61,5 mm). Το ποσοστό υγρασίας κυμαίνεται από 43.6% το μήνα Ιούλιο ως 73,4% το Δεκέμβριο.

Άλλα καιρικά φαινόμενα

Χαλάζι: Χαλαζοπτώσεις σπάνια σημειώνονται στην περιοχή και συνήθως έχουν μικρή διάρκεια και περιορισμένες έως μηδαμινές επιπτώσεις. Τα τελευταία αξιόλογα φαινόμενα χαλαζόπτωσης κατεγράφησαν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της 16ης Οκτωβρίου 2009 και τις απογευματινές ώρες της 24ης Ιανουαρίου 2013, που η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που προκλήθηκε και χαλαζόστρωση.

Χιόνι: Πτώση χιονιού παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ενώ σπάνια εμφανίζονται χιονοπτώσεις τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο. Ο μέσος αριθμός των ημερών με χιονόπτωση στη διάρκεια του έτους είναι 2,6. Η πιο έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ετών σημειώθηκε τη 17η Φεβρουαρίου 2008, που συνοδεύτηκε από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σημαντικά -για τα δεδομένα της περιοχής- ύψη χιονιού.

Παγετοί: Παγετοί στην περιοχή εμφανίζονται σπάνια, κυρίως τον Ιανουάριο. Ο μέσος αριθμός των ημερών με παγετό στη διάρκεια του έτους είναι 2,5.

Τεκτονικότητα-Σεισμικότητα

Η Ηλιούπολη είναι μία από τις περιοχές της Αθήνας που διαθέτει φυσική αντισεισμική προστασία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τον ισχυρό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 που έπληξε το Λεκανοπέδιο της Αθήνας κανένα κτήριο στην περιοχή της Ηλιούπολης δεν κατέρρευσε, ενώ κατά το μετασεισμικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κανένα κτήριο δε χαρακτηρίστηκε με κόκκινο χρώμα και 120 κτήρια χαρακτηρίστηκαν με κίτρινο χρώμα.

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση

Η Ηλιούπολη εξυπηρετείται μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας, 18 λεωφορειακών γραμμών και 3 σταθμών του Μετρό “Άγιος Δημήτριος/Αλέξανδρος Παναγούλης”.

Δημοτική Συγκοινωνία

Στην πόλη λειτουργεί Δημοτική Συγκοινωνία με τις εξής 4 γραμμές:

 • Γραμμή 1: Αστυνομικά (Αστυνομικά – Σταθμός Μετρό Αγίου Δημητρίου)
 • Γραμμή 2: Αγία Μαρίνα (Αγία Μαρίνα – Σταθμός Μετρό Αγίου Δημητρίου)
 • Γραμμή 3: Κάτω Ηλιούπολη (Κάτω Ηλιούπολη – Σταθμός Μετρό Αγίου Δημητρίου)
 • Γραμμή 4: Τοπική Αγίας Μαρίνας (Νεκροταφείο – Σταθμός Μετρό Δάφνη)

Κατά τους θερινούς μήνες εκτελούνται ειδικά δρομολόγια από/προς τις πλησιέστερες παραλίες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Λεωφορεία

Συνολικά από την επικράτεια του Δήμου Ηλιούπολης διέρχονται 13 γραμμές που ανήκουν στο δίκτυο των θερμικών λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και του Ο.Α.Σ.Α.

Τοπικές γραμμές:

 • 206 Αγία Μαρίνα – Σταθμός Μετρό Δάφνη
 • 237 Άνω Ηλιούπολη – Σταθμός Μετρό Δάφνη

Σύνδεση με γειτονικούς δήμους ή άλλα προάστια:

 • 155 Ελληνικό – Σταθμός Μετρό Άλιμος – Αγία Μαρίνα
 • 201 Σταθμός Μετρό Δάφνη – Αργυρούπολη
 • 140 Πολύγωνο – Γλυφάδα
 • 212 Σταθμός Μετρό Δάφνη – Βύρωνας – Καρέας

Σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας:

 • Α4 Ακαδημία – Κάτω Ηλιούπολη – Αργυρούπολη – Τερψιθέα
 • Α3 Ακαδημία – Γλυφάδα (Ευρυάλη)
 • Β3 Ακαδημία – Γλυφάδα (Καραχάλιου)

Σύνδεση με το Λιμάνι Πειραιά:

 • 218 Πειραιάς – Υμηττός – Ηλιούπολη

Γραμμή νυχτερινής εξυπηρέτησης (00:30-04:30):

 • 790 Γλυφάδα – Περιστέρι

Μετρό

Στα όρια της πόλης λειτουργεί από τις 5 Ιουνίου 2004 ο σταθμός Άγιος Δημήτριος/Αλέξανδρος Παναγούλης της γραμμής 2 του Μετρό.

Στις 26 Ιουλίου 2013 παραδόθηκε ο σταθμός Ηλιούπολη/Γρηγόρης Λαμπράκης της γραμμής 2 του Μετρό, που βρίσκεται στη Β’ Είσοδο της πόλης. Φέρει το όνομα του μεγάλου αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μαζί με το σταθμό Ηλιούπολη/Γρηγόρης Λαμπράκης παραδόθηκε ο σταθμός της γραμμής 2 Άλιμος που βρίσκεται στα σύνορα με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, κοντά στη Δ’ Είσοδο Ηλιούπολης και στο σχολικό συγκρότημα των Πολυκλαδικών, ο σταθμός Αργυρούπολη και Ελληνικό.

Μελλοντικά, αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ο σταθμός Άνω Ηλιούπολη, στον κλάδο Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη της γραμμής 5.

Δήμος Ηλιούπολης

Δήμος Ηλιούπολης
Δήμος

Έμβλημα
2011 Dimos Ilioupolis.png
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Δήμαρχος Ηλιούπολης
Διοικητική υπαγωγή
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Κεντρικός τομέας Αθηνών
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αττικής
Έκταση 12,724 km2
Ιστότοπος ilioupoli.gr

Ο δήμος Ηλιούπολης βρίσκεται στην Περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Δήμαρχος είναι ο Βασίλειος Βαλασόπουλος και αντιδήμαρχοι οι Ιωάννης Νικηφόρος, Κωνσταντίνος Σεφτελής, Κώνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Χατζηδάκης και Χρήστος Γιαννάκης, ενώ συμπαραστάτης του Δημότη είναι ο Γαβριήλ Αραμπατζής.

Διοικητικές μεταβολές

Το 1925, με την εφαρμογή για πρώτη φορά του συστήματος αποκεντρωμένης διοίκησης στην Αθήνα, συστάθηκε η Κοινότητα Μπραχαμίου, η οποία αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων, μαζί με άλλες 6 ακόμη (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Νέων Λιοσίων, Καλλιθέας). Στην Κοινότητα Μπραχαμίου εντάχθηκε και ο οικισμός της Ηλιούπολης.

Στην 16/10/1928 η Ηλιούπολη ανακηρύχθηκε Κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ανάκληση της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης τον Ιανουάριο του ιδίου έτους, στο οποίο επανεντάχθηκε στη συνέχεια μικρότερο τμήμα της πόλης.

Το 1964 αναγνωρίζεται σαν Δήμος, με πρώτο Δήμαρχο τον Παύλο Πεντάρη. Έκτοτε δεν έχει συντελεστεί καμία διοικητική μεταβολή στα όρια του Δήμου.

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Εκπαίδευση

Νηπιαγωγεία

 • 1ο & 20ο Νηπιαγωγεία Ηλιούπολης (Φλέμιγκ 1)
 • 2ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Πουσουλίδου & Χαλκοκονδύλη)
 • 3ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Πελοποννήσου 34)
 • 4ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Γρίβα 4)
 • 5ο & 16ο Νηπιαγωγεία Ηλιούπολης (Αγαμέμνονος 1)
 • 6ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Λάρνακος & Μυκόνου)
 • 7ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Ηρακλέους 21)
 • 8ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Κεφαλληνίας 1)
 • 9ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Πατρ. Γρηγορίου & Χελμού)
 • 10ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Ροβ. Γκάλι 6)
 • 11ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Ηρώς Κων/πούλου & Θεοτόκη)
 • 12ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Φαβιέρου & Φαναριωτών 8)
 • 13ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Μύρρωνος & Ζηνοβίου 12)
 • 14ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Κεφαλληνίας 9)
 • 15ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Θράκης & Αλιμούντος)
 • 17ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Μυκόνου & Ζάππα 2)
 • 18ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Κιθαιρώνος 35)
 • 19ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Αριστάρχου και Πολυκλείτου)
 • 21ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Κεφαλληνίας 18)
 • 22ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Σαρωνικού 31)
 • 23ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Αναστάσεως & Γ. Φύτρου 1)
 • 24ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα 34)

Δημοτικά Σχολεία

 • 1ο & 14ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Φλέμινκ 1)
 • 2ο & 18ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Πουσουλίδου 10)
 • 3ο & 16ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Σοφούλη 1 & Κιθαιρώνος)
 • 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 83)
 • 5ο & 20ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Αγαμέμνονος 1)
 • 6ο & 19ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 34)
 • 7ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Γράμμου 30)
 • 8ο & 17ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης (Μεσσηνίας & Κεφαλληνίας)
 • 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Μυκόνου 34)
 • 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Λεωφόρος Κοτζιά 19)
 • 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Φαναριωτών 8)
 • 13ο Δημοτικό Σχολεία Ηλιούπολης (Θάλειας Λουκίδου 3)
 • 15ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Αλιμούντος 88)
 • 19ο Δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα 34)
 • 22ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Ηρώς Κωνσταντοπούλου)
 • Η Θεομήτωρ (ιδιωτικο σχολειο νηπιαγωγειο και δημοτικο) (Σοφ. Βενιζέλου)

Γυμνάσια

 • 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Γρηγορίου Αυξεντίου 2)
 • 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Μεσσηνίας & Κεφαλληνίας)
 • 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Τζουμαγιάς 1)
 • 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Βάκχου & Γράμμου 13)
 • 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 180)
 • 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Πουσουλίδου 18)
 • 8ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Ηρώς Κωνσταντοπούλου)
 • Ειδικό Γυμνάσιο Ηλιούπολης (Ύδρας 2)
 • Η Θεομήτωρ (ιδιωτικο γυμνασιο) (Σοφ. Βενιζέλου)

Λύκεια

 • 1ο Λύκειο Ηλιούπολης (Γρηγορίου Αυξεντίου 2)
 • 2ο Λύκειο Ηλιούπολης (Τζουμαγιάς 1)
 • 3ο Λύκειο Ηλιούπολης (Ολυμπιονικών & Λασκαράτου)
 • 4ο Λύκειο Ηλιούπολης (Βάκχου 13)
 • 5ο Λύκειο Ηλιούπολης (Παπαναστασίου 3)
 • ΕΠΑ.Λ Ηλιούπολης (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 519)
 • Ειδικό Λύκειο Ηλιούπολης (Ύδρας 2)
 • Η Θεομήτωρ (ιδιωτικο λυκειο) (Σοφ. Βενιζέλου)

Υποδομές

Δημοτικές Υπηρεσίες – Υπηρεσίες ΝΠΔΔ

 • Δημαρχείο (Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου 114, τηλ. 2109970000)
 • Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών 

   

  • Α’ Κ.Ε.Π. – Πλατεία Φλέμινγκ (Πλατεία Φλέμινγκ 2, τηλ. 2109943638)
  • Β’ Κ.Ε.Π. – Αγία Μαρίνα (Αγίας Μαρίνας 8, τηλ. 2109706466)
  • Γ’ Κ.Ε.Π. – Κάτω Ηλιούπολη (Νυμφών & Νικομάχου – Κτήριο ΟΤΕ, τηλ. 2109922630)
 • Κέντρο Αγωγής, Φροντίδας & Αλληλεγγύης “Παύλος Πεντάρης” (Κ.Α.Φ.Α.Δ.ΗΛ.)Α’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Κάτω Ηλιούπολη (Αθηνοδώρου 63-65)
  • Β’ & Δ’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Αγία Μαρίνα (Τσαμάδου 12)
  • Γ’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Κέντρο (Ψαρών 9)
  • Ε’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Άγιος Κωνσταντίνος (Λ. Κύπρου & Σαντορίνης)
  • Ζ’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Άγιος Νικόλαος (Αχ. Παράσχου 26)
  • Η’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Νησάκι (Θέμιδος & Δημ. Γλυνού)
  • Ι’ Παράρτημα Αγωγής (Βρεφονηπιακός Σταθμός) – Αστυνομικά (Κεφαλληνίας & Μεσσηνίας)
  • Α’ Παράρτημα Αλληλεγγύης (Κ.Α.Π.Η.) – Κάτω Ηλιούπολη (Κων. Καραμανλή 12 τηλ. 2109917855)
  • Β’ Παράρτημα Αλλελεγγύης (Κ.Α.Π.Η.) – Αγία Μαρίνα (Αρχιμήδους 53, τηλ. 2109944685)
  • Γ’ Παράρτημα Αλλελεγγύης (Κ.Α.Π.Η.) – Άγιος Κωνσταντίνος (Αγ. Κωνσταντίνου 7)
  • Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Η Αγία Ταβιθά (Φιλοποίμενος 4, τηλ. 2109943386 – 2109931620)
 • Δημοτική Συγκοινωνία (στεγάζεται στο Δημαρχείο)
 • Πυροφυλάκειο (Σοφοκλή Βενιζέλου 112)
 • Φυτώριο (Μαραθωνομάχων 71)
 • Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης “Γρηγόρης Γρηγορίου” (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ) Τμήμα Αθλητισμού (Δαμασκηνού 3)
  • Τμήμα Πολιτισμού (Πλ.25ης Μαρτίου)
 • Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (Κ.Ε.Π.Χ.Ε.Ο) (Κρήτης 2)

Δημόσιες Υπηρεσίες

 • Αστυνομικό Τμήμα (Αγίου Κωνσταντίνου 60)
 • Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Ι.Κ.Α (Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού)
 • Δ.Ο.Υ (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 387)
 • ΕΛ.ΤΑ (Λεωφόρος Πρωτόπαππα 5)
 • Ο.Τ.Ε (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 111)

Αθλητισμός

 • Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Ηλιούπολης
 • Β΄ Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Ηλιούπολης
 • Γήπεδο Ποδοσφαίρου ΔΙΑΝΑ
 • Γήπεδο Ποδοσφαίρου Γ.Σ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
 • Αθλητικό Κέντρο Χαλικάκι
 • Αθλητικό Κέντρο Πανοράματος
 • Αθλητικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Κάτω Ηλιούπολης
 • Δημοτικό Κολυμβητήριο Ηλιούπολης

Θρησκεία

 • Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Καθεδρικός Ναός Ηλιουπόλεως)
 • Ι.Ν Αγίας Παρασκευής
 • Ι.Ν Αγίου Νικολάου
 • Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου
 • Ι.Ν Αγίων Αναργύρων
 • Ι.Ν Αγίων Τιμοθέου & Μαύρας
 • Ι.Ν Προφήτου Ηλιού
 • Ι.Ν Αγίας Μαρίνας
 • Ι.Ν Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου
 • Ι.Ν Αναστάσεως (Δημοτικό Νεκροταφείο Ηλιούπολης)

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Ηλιούπολη_Αττικής

μετακομισεις αθηνα, metakomiseis athina, βαρκιζα, μετακομισεις βουλα, μετακομισεις γλυφαδα, μετακομισεις ελληνικο, μετακομισεις ηλιουπολη, αλιμος, καρέας, μετακομίσεις βύρωνα, μετακομισεις παγκράτι, , metakomiseis neapoli, perama, asprοpyrgo, loutsa, artemida, elefsina, metakomiseis patisia, metakomisi nea ionia, nea filadelfeia, metafores metamorfosi, irakleio, metakomisi, maroúsi , metakomiseis melíssia, pefki, metafores vrilissia, chalandri, metakomíseis chaidári, kifisia, metakomíseis néa erythraía,ekáli, μετακομίσεις καισαριανή, μετακομισεις φάληρο, μετακομίσεις μεταφορες παλαιό φάληρο, πειραιά, μετακομίσεις βοτανικό, μετακομισεις γκάζι, μετακομίσεις κολωνός, μετακομισεις περιστέρι, μετακομίσεις αιγάλεω, μετακομίσεις πετρούπολη, μετακομισεις ίλιον, μεταφορες καματερό, νέα ζωή, μετακομίσεις καμίνια, νίκαια, κορυδαλλός, μετακομισεις νεάπολη, πέραμα, ασπρόπυργο, ελευσίνα, μετακομίσεις πατήσια, μετακομισεις νέα ιωνία, μετακομίσεις νέα φιλαδέλφεια, μεταφορες μεταμόρφωση, μετακομισεις ηράκλειο, μαρούσι , μετακομιση μελίσσια, πεύκη, βριλήσσια, μετακομισεις χαλάνδρι, χαϊδάρι, κηφισιά, μετακομίσεις νέα ερυθραία, μετακομίσεις εκάλη, διόνυσος, μετακομισεις νέα μάκρη, αρτεμιδα, λουτσα, μετακομίση άγιος στέφανος, μετακομίσεις άγιος ελευθέριος, μετακομισεις άγιος νικόλαος, μετακομισεις άγιοι ανάργυροι, άγιος θωμάς, μετακομισεις άγιος παντελεήμονας, μετακομίσεις κέντρο αθήνας, μετακομισεις μεταφορες ζωγράφου, μετακομίσεις αργυρούπολη, αμπελόκηποι, μετακομισεις γουδί, γκύζη, μετακομίσεις πετράλωνα, μετακομισεις κουκάκι, καλλιθέα, νέα σμύρνη, δάφνη, μετακομισεις φιλοθέη, μεταφορες νέα ελβετία, κερατσίνι, μετακομίσεις πολιτεία, νέος κόσμος, varkiza, voula, metakomiseis glyfada, elliniko, ilioupoli, argyroupoli, metakomiseis alimos, karéas, metakomíseis vyrona, metakomiseis pankrati, kaisarianí, metakomiseis faliro, metakomíseis metafores palaió faliro, peiraia, votaniko, gazi,kolonos, peristeri, aigaleo, petroupoli, ilion, metafores kamateró, metakomíseis néa zoí, kaminia, metakomiseis nikaia, korydallós diónysos, metakomiseis nea makri, metakomiseis agios stefanos, metakomíseis ágios eleftherios, metakomiseis ágios nikolaos, metakomiseis agioi anargyroi, metakomíseis agios thomas, αgios panteleimonas, metakomiseis kentro athinas, metakomiseis zografou,metakomiseis ampelokipoi, metakomiseis goudí, metakomíseis gyzi, metakomiseis petralona, metakomiseis koukaki, metakomiseis kallithea, metakomiseis nea smyrni, dafni, metakomiseis filothii, metafores nea elvetia, keratsini, metakomiseis politia, metakomiseis neos kosmos